tüdőödéma

Tüdőödéma olyan állapot által okozott felesleges folyadék a tüdőben. Ez a folyadék gyűlik össze a számos léghólyagocskáinak a tüdőbe, így nehéz lélegezni.

A legtöbb esetben, szívproblémák okozhat tüdő ödéma. De folyadék gyűlhet egyéb okok miatt, beleértve a tüdőgyulladást, az expozíció bizonyos toxinok és gyógyszerek, a trauma, hogy a mellkas falán, és gyakorolják, vagy élő nagy magasságokban.

Tüdőödéma, hogy hirtelen lép fel (heveny tüdőödéma) sürgősségi orvosi ellátást igénylő azonnali ellátást. Bár tüdőödéma néha végzetes, a kilátások javul, ha kap azonnali kezelés tüdőödéma együtt kezelés a mögöttes probléma. A kezelés tüdőödéma függően változik az ok, de általában tartalmaz oxigént és gyógyszereket.

Attól függően, hogy az ok, tüdőödéma tünetei hirtelen jelentkeznek, vagy fejleszteni idővel.

Ha bármelyik ezek jelek vagy tünetek, keresse fel kezelőorvosát vagy a sürgősségi orvosi ellátás azonnal. Tüdőödéma végzetes lehet, ha nem kezelik.

Tüdőödéma, hogy hirtelen jön (akut tüdőödéma) életveszélyes. Sürgősségi támogatást, ha az alábbiak bármelyikét akut tünetek és panaszok

Ne próbálja vezetni magát a kórházba. Ehelyett keresse fel orvosát vagy a sürgősségi orvosi ellátás, és várja a segítséget.

Hirtelen (akut) tüdőödéma tünetei

Hosszú távú (krónikus) tüdőödéma tünetei

A tüdőben tartalmaz számos kis, rugalmas léghólyagjai nevű alveolusok. Minden lélegzet, ezek a légzsákok vesz az oxigén és szén-dioxid kibocsátása. Normális esetben a gázcsere zajlik gond nélkül.

Bizonyos körülmények között azonban, az alveolusok megtelnek folyadékkal levegő helyett, megakadályozza az oxigén felszívódni a véráramba. Számos dolog okozhatja a folyadék felhalmozódik a tüdőben, de a legtöbb köze a szíved (kardiogén pulmonális ödéma). Közötti összefüggés megértése a szívet és a tüdőt segíthet megmagyarázni, miért.

Magaslati tüdőödéma tünetei

Szíved áll két felső és két alsó kamra. A felső kamra (a jobb és bal pitvarból) fogadja a bejövő vér és a szivattyú az alsó kamra. Az alsó kamra (több izom jobb és bal kamra) vért pumpálni a szívéből. A szívbillentyűk – amelyek folyamatosan áramló vér a megfelelő irányba – a kapukat a kamrában nyílások.

Mikor kell orvoshoz

Normális, oxigénszegény vért az egész test belép a jobb pitvar és ömlik a jobb kamrába, ahol ez szivattyúzzák át a nagy erek (arteria pulmonalis), hogy a tüdőbe. Ott, a vér szén-dioxid szabadul fel, és felveszi az oxigént.

Hogy szíved működik

Az oxigénben gazdag vért, majd visszatér a bal pitvarba a tüdő ereiben, átáramlik a mitrális billentyű a bal kamrába, és végül elhagyja a szívet egy másik nagy artériát, az aorta.

Szívvel kapcsolatos (kardiogén) tüdőödéma

Az aortabillentyű alján az aorta tartja a vér áramlik visszafelé a szívedbe. Az aorta, a vér utazik, hogy a többi a szervezetben.

Nem szívvel kapcsolatos (noncardiogenic) tüdőödéma

Cardiogen tüdőödéma egy olyan típusú tüdőödéma okozta megnövekedett nyomás a szívben.

Ez az állapot általában akkor fordul elő, ha a beteg vagy túlhajszolt bal kamra nem képes pumpálni elég a vér megkap a tüdőbe (pangásos szívelégtelenség). Ennek eredményeként a nyomás növekszik belsejében a bal pitvar, majd a vénák és hajszálerek a tüdőben, ami folyadék kell átnyomni a kapilláris falakon a levegőbe zsákokkal.

Orvosi körülmények, amelyek hatására a bal kamrába elgyengülnek és végül nem tartalmazzák

A koszorúér-betegség. Idővel az artériák vérellátását biztosító a szívizom is beszűkülnek a zsíros lerakódások (plakkok). Egy szívroham akkor jelentkezik, amikor egy vérrög egy ilyen beszűkült artériák, gátolva a véráramot és károsítja a részét a szívizom által szolgáltatott hogy artériát. Az eredmény az, hogy a károsodott szívizom már nem szivattyú, mind kellene. Vagy ez nem egy vérrög, hogy hozza a problémát, hanem inkább egy fokozatos szűkülése a koszorúerek így gyenge a bal kamrai izomzat.

Bár a többi a szív megpróbálja kompenzálni ezt a veszteséget, vagy nem tudja továbbítani ezt hatékonyan vagy ez gyengíti a többletmunkát. Amikor A szivattyúzás a szív legyengül, a vér fokozatosan másolatot készít a tüdőbe, ami arra kényszeríti a folyadék szintje a vérben, hogy áthaladjon a kapillárisok falán át légzsákok. Ez a krónikus pangásos szívelégtelenség.

Cardiomyopathia. Ha a szívizom által károsított más okokból, mint a vér áramlását a problémákat, az állapot neve kardiomiopátia.

Mivel kardiomiopátia gyengíti a kamrák – a szív pumpa – a szív nem képes reagálni a feltételek, amelyek megkövetelik, hogy keményebben dolgozik, mint például a túlfeszültség vérnyomás, szapora szívverés megerőltetéskor, vagy a túl sok só, ami miatt a víz visszatartás vagy fertőzések. Amikor a bal kamra nem tud lépést tartani az igények, hogy kerülnek rá, folyadék biztonsági másolatot készít a tüdőbe.

Szívbillentyű problémák. Ebben mitrális betegség vagy aortabillentyű betegség, a szelepek, amelyek szabályozzák a véráramlást a bal oldalán, a szív vagy ne nyissa elég széles (sztenózis), vagy nem záródik teljesen (elégtelenség). Ez lehetővé teszi a vér áramlását visszafelé a szelepen keresztül (visszafolyás).

Ha a szelepek szűkült, a vér nem áramlik szabadon a szívet és a nyomás a bal kamra épül fel, így a bal kamra dolgozni nehezebb minden összehúzódás. A bal kamra is tágítja, hogy több vér áramlását, ami viszont a bal kamra pumpafunkcióján kevésbé hatékony. Mert ez működik, így sokkal nehezebb, a bal kamrai izomzat végül besűrűsödik, ami helyez nagyobb hangsúlyt a koszorúerek, hogy tovább csökkenti a balkamra izom.

Amit megtehetsz

A megnövekedett nyomás benyúlik a bal pitvarba, majd a tüdővéna, ami folyadék felhalmozódni a tüdőbe. Másrészt, ha a mitrális billentyű szivárog, néhány vért visszamos- felé, a tüdő egyes alkalommal, amikor a szív összehúzódik. Ha a szivárgás hirtelen, akkor is kialakulhat hirtelen és súlyos tüdőödéma.

Mit várnak el az orvos

Egyéb feltételek vezethetnek kardiogén tüdőödéma, mint például a magas vérnyomás miatt beszűkült vese artériák (veseartéria szűkület) és a folyadék felhalmozódása miatt vesebetegség vagy szívproblémái vannak.

Kezelése magaslati tüdőödéma (HAPE)

Érrendszeri betegségek megelőzésére

Tüdőödéma, hogy nem okozott megnövekedett nyomás a szív nevezzük noncardiogenic tüdőödéma.

Ebben az állapotban a folyadék szivároghat a hajszálerek a tüdő a légzsákok miatt a hajszálerek maguk válnak áteresztő vagy szivárgó nélkül is az építmény az ellennyomás a szívedből. Egyes tényezők okozhatnak noncardiogenic tüdőödéma közé

Nagy magasságokban. Hegymászók, és az emberek, akik élnek, illetve utazás magaslati helyeken fennáll a veszélye a fejlődő magaslati tüdőödéma (HAPE).

Ez az állapot – ami általában előfordul fölötti magasságokban 8000 láb (2,400 méter) – is befolyásolhatja a turisták és a síelők, akik most kezdik gyakorló nagyobb magasságokban nélkül egyre akklimatizálódott, amely akár néhány nap vagy néhány hét alatt. De még emberek, akik vándorolt ​​vagy skied nagy magasságokban a múltban nem védettek.

Bár a pontos oka nem teljesen ismert, HAPE úgy tűnik, hogy dolgozzon, mint a megnövekedett nyomás a szűkület a pulmonalis kapillárisok. Anélkül a megfelelő ellátást, HAPE végzetes lehet, de ez minimalizálható.

Tüdőkárosodás. Tüdőödéma léphet fel a műtét után, hogy távolítsa el a vérrögök a tüdőbe, de ez csak akkor következik be az a része, a tüdő, ahonnan a vérrögöket eltávolítjuk. Ez akkor is előfordulhat után összeesett tüdő már újra expandált vagy ritkán után mennyiségű folyadék már eltávolították a tüdőben.

Noncardiogenic tüdőödéma is előfordul a tüdő közvetlenül alatta tompa trauma a mellkashoz a leggyakoribb oka, hogy autóbalesetek.

Ha tüdőödéma folytatódik, akkor emelni a nyomást a pulmonális artéria (pulmonális hipertónia), és végül a jobb kamra a szív legyengül, és elkezdi, hogy nem. A jobb kamra van egy sokkal vékonyabb fala izom, mint a nem a bal oldalán, a szív, mert kisebb nyomás alatt pumpálni a vért a tüdőbe. A megnövekedett nyomás menti a jobb pitvarba, majd a különböző testrészein, ahol okozhat

Amikor nem kezelik, akut tüdőödéma végzetes lehet. Egyes esetekben előfordulhat, hogy végzetes lehet akkor is, ha kap kezelést.

Ha tüdőödéma, akkor valószínűleg először látható egy sürgősségi orvos. Ha úgy gondolja, hogy jeleit vagy tüneteit tüdőödéma, keresse fel orvosát, vagy a sürgősségi orvosi segítséget ahelyett, hogy egy járóbeteg találkozót.

A legtöbb ember a tüdőödéma kerül kórházba, legalább néhány napig, gyakran tovább. Lehet látni több szakember, miközben te a kórházban. Amikor az Ön állapota stabilizálódott, akkor majd lehet hivatkozni, mint egy ambuláns orvoshoz képzett szívbetegségek (kardiológus), vagy tüdőbetegség (tüdőgyógyász).

Idejét meg orvosával korlátozott, ezért készít egy listát a kérdés segít, hogy a legtöbb időt együtt. Sorolja fel kérdéseket a legfontosabb a legkevésbé fontos abban az esetben, lejár az idő. Tüdőödéma, néhány alapvető kérdést, hogy kérdezze meg orvosát a

Amellett, hogy a kérdésre, hogy már kész kérdezze meg orvosát, ne habozzon feltenni kérdéseket során a találkozó bármikor, hogy nem értesz valamit.

Orvosa valószínűleg kérdezni néhány kérdést. Hogy kész válaszolni rájuk fenntarthatja ideje megy át minden pontot szeretne több időt tölteni a. Orvosa kérheti

Mivel tüdőödéma azonnali kezelést tesz szükségessé, akkor kezdetben alapján diagnosztizálható a tünetek és a fizikális vizsgálat, EKG-és mellkas röntgen.

Ha állapota sokkal stabilabb, az orvos fogja kérdezni a kórtörténetét, különösen attól, hogy valaha is volt a szív- és érrendszeri, illetve tüdőbetegség.

Tesztek, hogy lehet tenni, hogy diagnosztizálni tüdőödéma vagy annak meghatározására, hogy miért fejlődött folyadék a tüdejében tartalmazzák

A vérvizsgálat. Lehet, hogy vért, általában egy artéria a csuklóját, így ellenőrizni lehet az oxigén mennyiségét, és a szén-dioxid-tartalmában (artériás vérgáz-koncentráció).

A vér is ellenőrizni anyag szintje az úgynevezett B-típusú natriuretikus peptid (BNP). Megnövekedett szintjét BNP azt jelezheti, hogy a tüdőödéma okozta szívbeteg.

További vérvizsgálatok is el lehet végezni – beleértve a kísérleteket a veseműködést, a pajzsmirigy működését és vérkép – valamint vizsgálatok kizárják a szívroham, mint az oka a tüdőödéma.

Echokardiogramm. Echokardiogrammot nem invazív vizsgálat, amely egy pálca alakú eszköz úgynevezett jelátalakító generál magas frekvenciájú hanghullámok, amelyek tükröződnek a szövetekből a szíved. A hanghullámok majd elküldi a gép, hogy használja őket, hogy össze képeket a szív egy monitoron.

A teszt segíthet diagnosztizálni számos szív problémák, beleértve a szívbillentyű problémák, rendellenes mozgások a kamrai falak, a folyadék a szív körül (pericardialis folyadékgyülem) és szívfejlődési hibák.

Azt is mutatják területeken csökkent véráramlás a szív és ha a szíved vért pumpál hathatósan ver. Azt is becsülni, ha van nagyobb nyomás a jobb oldalon a szív és a megnövekedett nyomás a tüdő artériákban.

Transzözofageális echokardiográfia (TEE). A hagyományos szívultrahang vizsgálat, a jelátalakító kívül marad a szervezetben a mellkas falán. De TEE, orvos beszúr egy puha, hajlékony csövet (katéter) egy jelátalakító csatlakozik a hegyét a szájon át, és vezeti be a nyelőcsőbe – a folyosó vezet a gyomorba.

A nyelőcső fekszik közvetlenül mögötte a szívet, amely lehetővé teszi, hogy az orvos, hogy látni egy szorosabb és pontosabb képet a szívet és a központi tüdőartériákat.

A pulmonális artériás katéterezés. Ha más tesztek nem mutatják az oka a tüdőödéma, orvosa javasolhatja eljárást mérni a nyomást a tüdő kapilláris (éknyomást).

A vizsgálat során az orvos beszúr egy kis, ballonos végű katétert vénán keresztül a láb vagy kar és vezeti be a tüdő artériába. A katéter két nyílás csatlakoztatva nyomás átalakítók. A ballont felfújják, majd leeresztett, így nyomás mérést.

Szívkatéterezés. Ha a tesztek, mint egy EKG vagy echokardiográfia nem feltárni az oka a tüdőödéma, vagy akkor is, mellkasi fájdalom, orvosa javasolhatja a szívkatéterezés és coronarographiás.

Alatt szívkatéteres orvos beszúr egy hosszú, vékony katéter az artéria vagy véna a ágyék, a nyak vagy a kar és a szálak keresztül az ereket, hogy a szíved röntgen képalkotás. Az orvosok akkor adja festék a vérerek a szíved, hogy azok alatt látható röntgen képalkotás (coronarographiás).

Ezen eljárás során, az orvosok tud végezni kezelések, mint a nyitás egy elzáródott artéria, amely lehet gyorsan javítani a pumpáló hatása a bal kamra. A szívkatéterezés is lehet mérni a nyomást a szív üregeiben, felméri a szívbillentyűk és keresse okait tüdőödéma.

Szükséges oxigén az első lépés, a kezelés a tüdőödéma. Általában kap oxigént keresztül maszk vagy orr kanül – rugalmas műanyag cső két nyílással, amely oxigént szállít mindkét orrnyílásba. Ez megkönnyítheti néhány tünetek. Orvosa ellenőrizni fogja az oxigén szintje szorosan. Néha szükséges lehet, hogy segítse a légzés egy olyan géppel, például egy mechanikus ventilátor.

Attól függően, hogy Ön állapotától és az oka a tüdőödéma, akkor is kap egy vagy több az alábbi gyógyszereket

Ha a tüdőödéma okozta másik feltétel, mint egy idegrendszeri állapot, az orvos fogja kezelni a feltétellel, hogy az okozza, és a tüdőödéma.

Ha emelkedik vagy utazás nagy magasságokban és tapasztalat enyhe tüneteket HAPE, csökkenő 2000 3000 láb (kb 600-900 méter), amilyen gyorsan csak lehet, az ésszerűség határain belül kell enyhíti a tüneteket. Azt is meg kell csökkenteni a fizikai aktivitás és melegen tartani, mint a fizikai aktivitás és a hideg is, hogy a feltétel rosszabb.

Oxigén általában a kezelés első és gyakran enyhíti a tüneteket. Ha kiegészítő oxigén nem áll rendelkezésre, akkor használja a hordozható hiperbár kamra, amely utánozza a süllyedés néhány órára, amíg lehet ereszkedni alacsonyabb tengerszint feletti magasságra.

Amellett, hogy az oxigén és a csökkenő alacsonyabb tengerszint feletti magasságra, a gyógyszeres nifedipin (pro) segíthet csökkenteni a nyomást a pulmonalis artériák és javítja az állapotát.

Ha a tünetek súlyosabbak, akkor valószínűleg szükség van segítségre a süllyedés. A helikopter mentő szükségesek lehetnek a legsúlyosabb esetekben, mert HAPE lehet életveszélyes.

Néhány hegymászók felírt gyógyszerek, mint például acetazolamid (Diamox folytatások) vagy nifedipin segítségével kezelésére vagy megelőzésére tünetei HAPE. Annak megakadályozása érdekében HAPE, gyógyszert kezdődött, legalább egy nappal korábban emelkedés.

Attól függően, hogy a feltétel, az orvos ajánlhat életmódbeli változások, beleértve a

Tüdőödéma nem mindig megelőzhető, de ezek az intézkedések segíthetnek csökkenteni a kockázatot.

A szív- és érrendszeri betegség a vezető oka a tüdőödéma. Ön csökkentheti a kockázatát sokféle szívproblémák követve ezeket a javaslatokat

Nézd meg a vér koleszterinszintjét. A koleszterin egy többféle zsír elengedhetetlen a jó egészséghez. De túl sok koleszterint lehet túl sok a jóból. Magasabb, mint a normál koleszterin szint is okozhat zsíros lerakódások képződhetnek az artériákban, gátolja a vér áramlását, és növeli a vascularis betegségek kockázatának.

De életmódbeli változások gyakran tartani a koleszterinszintet alacsony. Az életmódbeli változások lehetnek korlátozó zsírok (különösen a telített zsírok); étkezési több rostot, a hal és a friss gyümölcsök és zöldségek; a rendszeres testmozgás, a dohányzás abbahagyása, és az alkoholfogyasztás mértékkel.

Limit só. Ez különösen fontos, hogy kevesebb só (nátrium), ha szívbetegsége vagy magas vérnyomás. Néhány ember súlyosan megsérült a bal kamra funkció, a felesleges só lehet elegendő a pangásos szívelégtelenség.

Ha egy nehezen csökkenti a só, akkor segíthet, hogy beszéljen egy dietetikus. Ő is segít kiemelni az alacsony nátriumtartalmú élelmiszerek, valamint tippeket nyújtanak arra, hogy egy alacsony sótartalmú diéta érdekes és jó ízű.

Ha utazik, vagy mászni a nagy magasságban, akklimatizálódni magad lassan. Bár ajánlások eltérőek, a legtöbb szakértő tanácsot emelkedő legfeljebb 1000 és 1200 láb (kb 305-366 méter) naponta egyszer eléred 8200 láb (2500 méter). Pihenj egy extra nap minden 600 1200 láb (kb 183-366 méter), ha éppen egy nagy magasságban (8200 láb, azaz mintegy 2500 méter).

Néhány hegymászók felírt gyógyszerek, mint például acetazolamid (Diamox folytatások) vagy nifedipin (pro), amely segít megelőzni a tünetek az HAPE. Annak megakadályozása érdekében HAPE, elkezdi a gyógyszert legalább egy nappal korábban emelkedés. De folytassa a gyógyszer körülbelül öt nappal azután, hogy megérkeztek a magaslati helyre.

keresse fel orvosát

Megelőzése magaslati tüdőödéma (HAPE)