szemgolyó mögötti ideggyulladás útmutató – okok, tünetek és kezelési lehetőségek

Mi az?

Szemgolyó mögötti ideggyulladás egyfajta látóideg-gyulladás, amelyben a látóideg, amely fölött a szem hátsó részében, begyullad. A gyulladt terület között a hátán a szem és az agy. A látóideg tartalmaz rostokat, melyek magukban hordozzák a vizuális információt az idegsejtek a retina az idegsejtek az agyban. Amikor ezek a szálak begyulladnak, jelzőkészülék, hogy az agy válik megzavarta, és a látás romlik .; Szemgolyó mögötti ideggyulladás oka lehet a különböző feltételek, beleértve; Fertőzések, például agyhártyagyulladás, szifilisz, és a különböző vírusos megbetegedések; Sclerosis multiplex; tumorok; Expozíció bizonyos kémiai anyagok vagy gyógyszerek; allergiás reakciók

Tünetek

A tünetek általában rosszabbodnak két hétig, majd stabilizálódik. Ugyanakkor a betegség lefolyását nagyon változó. A legtöbb esetben mutatnak javulást az időben, bár a teljes gyógyulás ritka. Látóideg-gyulladás általában érinti csak az egyik szemet, de mindkét szemet is érintheti. Gyakori tünetek közé tartozik; Homályos vagy halványan látás; Egy vak folt közepén vagy annak közelében a látás; Szín “wash-out”, hogy a színek kevésbé gazdag; Fájdalom szemmozgás; Érzékenység a szem megérinteni vagy nyomás; Teljes vakság az érintett szem

Diagnózis

Az orvos fogja használni oftalmoszkópos hogy vizsgálja meg a szem hátsó részében, különösen az optikai lemezt. Ez az, ahol a látóideg rostok koncentrálni, mielőtt kilép a szem kiterjesztése felé az agyban. A korai szakaszban a szemgolyó mögötti ideggyulladás, az optikai lemez normálisnak tűnik. Később, akkor válhat sápadt.

Meddig tart?

Meddig tart ez az állapot okától függ, és az egyes emberek, szemideg továbbra is visszatér. Bizonyos esetekben, ha a látóideg tartósan sérült, akkor vaksághoz vezethet.

Hogyan lehet megakadályozni ezt egészségi állapota

Mert a mögöttes oka a legtöbb esetben a szemgolyó mögötti ideggyulladás ismeretlen, általában nincs módja, hogy megakadályozzák azt. Gyakorló biztonságos szex elkerülni bizonyos fertőzések, mint a szifilisz és a óvatos körül vegyi anyagok és méreganyagok mindig bölcs.

Hogyan kell kezelni ezt az egészségügyi állapot

Sok esetben javítani kezelés nélkül. Néha, egy kortikoszteroid gyógyszerek, mint például intravénás metilprednizolon, kezelésére használják szemgolyó mögötti ideggyulladás. Az a fajta terápia függ feltételezett oka a problémát. Például, ha az MRI mutatja rendellenességek sclerosis multiplexre utaló az agy vagy a gerincvelő, interferon kezelést vagy glatiramer-acetát (Copaxone) gyengítheti a valószínűségét ismételt támadások neuritis és szintén csökkenti az esélyét progresszió határozott sclerosis multiplex.

Mikor kell orvoshoz

Hívjon orvost, ha bármilyen látászavarok, vagy hirtelen, vagy az idő múlásával. Fájdalom vagy a szem körül, vagy anélkül látás elvesztése, továbbá meg kell kap azonnali orvosi segítséget.

Prognózis

A kilátások a kiváltó októl függ. Olyan esetek, amikor nincs nyilvánvaló ok, vagy ahol az ok a szklerózis multiplex gyakran javítja két hét után, de a látás nem teljesen visszatér a normális.