Rocky Mountain foltos láz útmutató – okok, tünetek és kezelési lehetőségek

Mi az?

Rocky Mountain foltos láz súlyos betegség által okozott apró baktériumok úgynevezett Rickettsia, amely közvetíti a harapás egy fertőzött kullancs. Az Egyesült Államok keleti és Kaliforniában, a fertőzött kullancs általában Dermacentor variábilis, az amerikai kutya kullancs. A legtöbb az Egyesült Államok nyugati, a kullancs nagyobb valószínűséggel lesz Dermacentor andersoni, a Rocky Mountain fa kullancs. Az emberek általában megfertőződhet a tavaszi és kora nyári .; Miután valaki megharap egy fertőzött kullancs, Rocky Mountain foltos láz baktériumok terjedését a véráramba, és nyirokrendszer. A kullancs kell maradniuk, és aktívan táplálkozó továbbítja a baktériumokat. Nem mindenki, aki megmarta egy fertőzött kullancs alakul Rocky Mountain foltos láz. Nem világos, hogy egyes emberek miért kap a betegség, míg mások nem .; Miután a szervezetben a baktériumok megtámadják és súlyosan károsíthatja a bélés a vérerek. A sérült hajók szivárgás egy vizes folyadék, mely duzzanatot okoz. Az erek is elveszíti a vér, ami potenciálisan életveszélyes vérzések (súlyos vérzés). Mivel a sérült erek továbbra is szivárog, a vérnyomás csökken. Ha ez történik, a vér áramlását a vesék csökkentheti, ami vesekárosodás, és esetleg veseelégtelenség. Rocky Mountain foltos láz baktériumok is megtámadhatják az agyat közvetlenül, tüneteket okoz az agyvelőgyulladás (agyi fertőzés) vagy meningoencephalitis (agyi fertőzés és a környező membránok). Rocky Mountain foltos láz is okozhat sárgaság (a bőr és a szemek) eredményeként a májkárosodás. A tüdő, Rocky Mountain foltos láz vezethet folyadékgyülem a tüdőben (tüdőödéma), és súlyos légzési nehézséget .; Az US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) jelentése körülbelül 800 esetben Rocky Mountain foltos láz sztrájk az Egyesült Államokban minden évben. Éves gyermekek 5-9 nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg, mint bármely más korosztály .; Tünetek; Jellemzően, a tünetek kezdenek 2-14 nap után a kullancscsípés, átlagosan 1 hét. Az első 3 nap a tünetek, a fertőzött személy általában a láz több mint 102 fok, és egy súlyos fejfájás. Izomfájdalom, a hányinger és a hányás gyakori. A 3. és 5. napon a láz, a legtöbb ember kiütés, amely általában kezdődik a csukló és boka, majd átterjed a karok, a lábak és a törzs. Ebben mintegy kétharmadát a betegek, a kiütés is magában foglalja a tenyér és a talp a láb. A 6. napon vagy később, a következő területeken kiütések jelenhetnek apró törött erek és kis vérzések a bőr alatt .; Egyéb tünetei Rocky Mountain foltos láz közé tartozik; Tüdő -Rapid légzés, súlyos nehézlégzés, kékes árnyalat körmök és ajkak; Máj és az emésztőrendszer -Abdominal fájdalom, hányinger, hányás, hasmenés és sárgaság; Brain -Confusion, letargia, járási nehézség, szélsőséges álmosság, görcsök, kóma

Tünetek

Jellemzően, a tünetek kezdenek 2-14 nap után a kullancscsípés, átlagosan 1 hét. Az első 3 nap a tünetek, a fertőzött személy általában a láz több mint 102 fok, és egy súlyos fejfájás. Izomfájdalom, a hányinger és a hányás gyakori. A 3. és 5. napon a láz, a legtöbb ember kiütés, amely általában kezdődik a csukló és boka, majd átterjed a karok, a lábak és a törzs. Ebben mintegy kétharmadát a betegek, a kiütés is magában foglalja a tenyér és a talp a láb. A 6. napon vagy később, a következő területeken kiütések jelenhetnek apró törött erek és kis vérzések a bőr alatt .; Egyéb tünetei Rocky Mountain foltos láz közé tartozik; Tüdő -Rapid légzés, súlyos nehézlégzés, kékes árnyalat körmök és ajkak; Máj és az emésztőrendszer -Abdominal fájdalom, hányinger, hányás, hasmenés és sárgaság; Brain -Confusion, letargia, járási nehézség, szélsőséges álmosság, görcsök, kóma

Diagnózis

A klasszikus funkciók vezethet az orvos, hogy gyanakodni Rocky Mountain foltos láz a magas láz, bőrkiütés, fejfájás, és korábban a kullancscsípés, mint a séta egy kullancs fertőzött területen, 14 napon belül a fejlődő tüneteinek Rocky Mountain foltos láz. Csak mintegy 60% -ánál emlékszem megmarta egy kullancs.

Meddig tart?

Tünetei Rocky Mountain foltos láz kezdődik 2-14 nap után a harapás egy fertőzött kullancs. A legtöbb esetben a Rocky Mountain foltos láz reagál a megfelelő antibiotikus kezelés egy héten belül. Amint a tünetek, a személy meghal 2 héten belül nem megfelelő kezelés.

Hogyan lehet megakadályozni ezt egészségi állapota

Mivel nincs elleni vakcina Rocky Mountain foltos láz, a leghatékonyabb módja, hogy megakadályozzák a betegség elkerülése érdekében séta az erdős területek vagy szakterületek, ahol a kullancsok találhatók. Ha kell járni kullancs fertőzött területeken, az alábbi óvintézkedéseket

Hogyan kell kezelni ezt az egészségügyi állapot

Rocky Mountain foltos láz valamelyikével kezelik a tetraciklin gyógyszerek, általában doxiciklin (értékesített, mint egy általános) szenvedő felnőttek és gyermekek életkora 9. Általánosságban, tetraciklinek nem adható terhes nők és gyermekek aluli 9, mert ezek a antibiotikumok tartósan folt a fogakat. Azonban doxiciklin a legjobb elérhető antibiotikum kezelésére ez potenciálisan életveszélyes fertőzést, és előnyös, ha Rocky Mountain foltos láz valószínű diagnózis ellenére a fogak festés. Klóramfenikol (kloromicetin) egy másik antibiotikum, amely megtámadja a baktériumok, de most úgy egy második sort tartalmaz.

Mikor kell orvoshoz

Hívja fel orvosát azonnal, ha lázas, fejfájás és hányinger, vagy anélkül kiütés, miután megharapott egy kullancs. Még ha nem emlékszik, hogy megharapja, forduljon orvoshoz, ha ezek a tünetek kialakulnak, és jártál a közelmúltban kullancs fertőzött területek.

Prognózis

Mielőtt hatékony antibiotikumok álltak rendelkezésre, 20% -ról 25% -ában a Rocky Mountain foltos láz meghalt. Most azonban csak körülbelül 5% -a beteg hal meg ebben a betegségben. Az idősebb betegek valamivel nagyobb a halálozás kockázata, mint a fiatalabbak, és a hímek nagyobb a kockázata, mint a nőstények.