reaktív arthritis útmutató – okok, tünetek és kezelési lehetőségek

Mi az?

Reaktív ízületi gyulladás nem gyakori betegség, amely gyulladást okoz az ízületek, és sok esetben, egyéb területeken, különösen a húgyúti és a szemet. Ez váltja ki egy fertőzés, rendszerint egy szexuálisan terjedő organizmus vagy bizonyos gastrointestinalis baktériumok .; A leggyakoribb fertőzést okozó reaktív arthritis a szexuális úton terjedő betegségek (STD) chlamydia. Reaktív ízületi gyulladás is okozott gasztrointesztinális fertőzés baktériumok, mint például Salmonella, Shigella, Campylobacter vagy Yersinia, fertőzések okozhatnak hasmenés és hányás. Ezek a baktériumok gyakran találhatók fertőzött élelmiszer vagy víz. Bár ezek a fertőzések gyakoriak, a reaktív artritisz nem az. A tudósok úgy vélik, hogy az emberek, akiknél a reaktív arthritis egy bizonyos genetikai. Támogatása az elméletet, hogy genetikai kockázati tényező, mintegy 50% -a reaktív arthritis génjét hordozza az úgynevezett HLA-B27, míg 8% -át a lakosság .; Reaktív ízületi gyulladás Úgy gondolják, hogy egy autoimmun betegség, ami azt jelenti, a szervezet immunrendszere tévedésből megtámadja a saját szövetei. Ebben az esetben az immunrendszer jolted akcióba a fertőzéssel de továbbra támadják a fertőzés után eltűnt .; Reaktív arthritis általában tartalmazza az ízületi gyulladás, szemgyulladás (kötőhártya-gyulladás vagy uveitis) és a gyulladás a húgycső (urethritis). Azonban néhány ember dolgozzon csak egy vagy két ilyen. Reaktív arthritis a leggyakoribb az emberek közötti korosztály 20 és 40, a prevalenciája 0,03% (30 100.000) .; Tünetek; Tünetei általában néhány héten belül, miután valaki volt chlamydia vagy hasmenéses fertőzés. A legtöbb ember úgy érzi, egy kicsit fáradt, és enyhe láz, bár néhány magas láz, jelentős fáradtság és a súlyvesztés. Más korai tünetek közé tartozik izomfájdalom, ízületi merevség, és derékfájás sugárzó fenékbe vagy a combon. Vissza kellemetlen érzés általában rosszabbodik, amikor ülsz vagy feküdni és még jobb lesz, ha mozogni. Arthritis kezd hirtelen és általában befolyásolja egy vagy több ízület, különösen a térd, boka, láb vagy csuklóját. Az emberek gyakran fáj hátul a boka vagy érzékenység az alján egy sarok (gyulladás a helyszínen, ahol egy ín tulajdonít a csont) .; A tünetek változóak attól függően, milyen egyéb területeken a test gyulladt; Arthritis – Ízületi fájdalom, duzzanat, és a mozgás, különösen a bokán, térd, láb, ritkábban a csukló, az ujjak és más ízületek, inak fájdalom, deréktáji fájdalom, duzzanat egy ujj vagy lábujj; Kötőhártya-gyulladás – Bőrpír közel egy szemhéj ragacsos váladék a szem, különösen reggel (általában enyhe és átmeneti); Uveitis – Bőrpír közel a szivárványhártya a szem, fájdalom (különösen akkor, ha a fény hatására), homályos látás; Húgycsőgyulladás – fájdalmas vizelés, mentesíti a pénisz, vagy hüvelyben; Dermatitis – Fájdalommentes vagy fájdalmas fekélyek a szájban, a pikkelyes kiütés a talpakon, gyulladás a hímvessző végét

Tünetek

Tünetei általában néhány héten belül, miután valaki volt chlamydia vagy hasmenéses fertőzés. A legtöbb ember úgy érzi, egy kicsit fáradt, és enyhe láz, bár néhány magas láz, jelentős fáradtság és a súlyvesztés. Más korai tünetek közé tartozik izomfájdalom, ízületi merevség, és derékfájás sugárzó fenékbe vagy a combon. Vissza kellemetlen érzés általában rosszabbodik, amikor ülsz vagy feküdni és még jobb lesz, ha mozogni. Arthritis kezd hirtelen és általában befolyásolja egy vagy több ízület, különösen a térd, boka, láb vagy csuklóját. Az emberek gyakran fáj hátul a boka vagy érzékenység az alján egy sarok (gyulladás a helyszínen, ahol egy ín tulajdonít a csont) .; A tünetek változóak attól függően, milyen egyéb területeken a test gyulladt; Arthritis – Ízületi fájdalom, duzzanat, és a mozgás, különösen a bokán, térd, láb, ritkábban a csukló, az ujjak és más ízületek, inak fájdalom, deréktáji fájdalom, duzzanat egy ujj vagy lábujj; Kötőhártya-gyulladás – Bőrpír közel egy szemhéj ragacsos váladék a szem, különösen reggel (általában enyhe és átmeneti); Uveitis – Bőrpír közel a szivárványhártya a szem, fájdalom (különösen akkor, ha a fény hatására), homályos látás; Húgycsőgyulladás – fájdalmas vizelés, mentesíti a pénisz, vagy hüvelyben; Dermatitis – Fájdalommentes vagy fájdalmas fekélyek a szájban, a pikkelyes kiütés a talpakon, gyulladás a hímvessző végét

Diagnózis

Az orvos feltételezi, van reaktív arthritis, amikor a jellegzetes tünetek kialakulása után volt egy fertőzés. Orvosa fogja megvizsgálni, és elrendeli a képalkotó vizsgálatok, mint az X-sugarak a medence és az alsó gerinc. Lehet, hogy orvosa folyadékot eltávolítani a fájdalmas ízületi tűvel, így lehet laboratóriumban megvizsgálják. Fluid egy gyulladt ízületi tartalmazni fog egy nagy száma a fehérvérsejtek, de nincs detektálható fertőzés a közös.

Meddig tart?

Okok miatt még nem ismertek, reaktív arthritis néha jobb lesz a saját, több hónap vagy év. Azonban, gyakran krónikus (tartós), és kezelésre lehet szükség a hosszú távú, akár egy életen át.

Hogyan lehet megakadályozni ezt egészségi állapota

Nincs módja, hogy megakadályozzák a reaktív ízületi gyulladás, de a fertőzések, amelyek kiválthatják meg lehet előzni. Segíthet megakadályozni gyomor-bélrendszeri fertőzések által megfelelően ételt és kézmosás után alaposan meg kell az állattal való érintkezés előtt az ételek elkészítéséhez. Ön megakadályozhatja STD gyakorló biztonságos szex.

Hogyan kell kezelni ezt az egészségügyi állapot

A kezelés kiválasztása a reaktív arthritis függ a konkrét tünetek. Ha továbbra is a fertőzés, orvosa antibiotikumot, általában hét és 10 nap. Néhány orvos kezelésére Chlamydia fertőzések antibiotikumokkal, amíg a három hónapot. A korlátozott számú vizsgálatok kimutatták, hogy ezt a hosszabb kezelés segít megelőzni a reaktív arthritis, de hosszan tartó antibiotikus kezelés vitatott maradt. A szexuális partnerek egy személy újonnan diagnosztizált chlamydia is kezelni kell.

Mikor kell orvoshoz

Hívja fel orvosát, ha tünetei reaktív arthritis, például ízületi fájdalom, duzzanat, és a mozgás, vörös vagy fájdalmas szemek, vagy fájdalmas vizelés. Ha azt észleli, fájdalom vagy égető vizelés, illetve mentesíti a pénisz vagy a hüvely, forduljon orvoshoz azonnal. Tudassa orvosával, ha hasmenése van, amely tartós, véres vagy fájdalommal jár.

Prognózis

A terápia a kilátások reaktív arthritis jó, bár az állapot eléggé változó. Súlyosabb esetekben együtt járhat jelentős ízületi károsodás, látási problémák és egyéb bénító megnyilvánulások, míg más esetekben sokkal enyhébb, és csak időszakosan zavaró. Kockázati tényezők a súlyosabb betegségek közé tartozik egy vagy több, a következő