radiogyógyszer

Radiofarmakon alkalmas szerek diagnosztizálni bizonyos egészségügyi problémák, illetve az egyes betegségek gyógyítására. Ezek adható a betegnek számos különböző módon. Például, lehet, hogy szájon át, adott injekció, vagy kerül a szem vagy a hólyagba.

Lehet használni ezt a Medicine

Ezek a radiofarmakonok használják a diagnózis

Radiogyógyszerek radioaktív anyagok. Azonban, amikor kis mennyiségű használunk, a sugárzás a test kap őket nagyon alacsony, és biztonságosnak tekinthető. Amikor nagyobb mennyiségű ezek a szerek adott betegségek kezelésére, lehetnek különböző hatása van a szervezetben.

Ha radiofarmakon használják, hogy segítsen diagnosztizálni egészségügyi problémák, csak kis mennyiségben adjuk a betegnek. A radiofarmakon majd áthalad, vagy veszi fel, egy szerv a test (mely szerv attól függ, milyen radiofarmakológiai használnak, és hogyan lett megadva). Ezután a radioaktivitás észlelése, és képeket készített, speciális képalkotó berendezések. Ezek a képek lehetővé teszik a nukleáris medicina orvos annak tanulmányozására, hogy a szerv működik, és felismerni a rákos daganatok vagy amelyek jelen lehetnek a szervben.

Egyes radiofarmakonok használják nagyobb mennyiségben kezelésére bizonyos típusú rák és más betegségek. Azokban az esetekben, a radioaktív ügynök felvesszük a rákos terület, és elpusztítja az érintett szövet. Az alábbi információkat kizárólag az izotóppal jelzett gyógyszerek, ha kis mennyiségben alkalmazzuk diagnosztizálni egészségügyi problémák.

A dózisok az izotóppal jelzett gyógyszerek, amelyek a diagnosztizálni orvosi problémák különböző lesz a különböző betegek, és függ a vizsgálat típusának. A radioaktivitás mennyiségét a radiofarmakont egységekben fejezik ki az úgynevezett becquerelt vagy curie. Radioaktív megadott dózisok lehetnek olyan kicsi, mint 0,185 megabecquerels (5 mikrocurie), vagy olyan magas, mint 1295 megabecquerels (35 millicurie). A sugárzás kapott Ezek a dózisok lehetnek körülbelül ugyanannyi, mint, vagy még kevesebb, mint a sugárzás kapott egy X-ray tanulmány az azonos szerv.

Radiogyógyszerek meg kell adni csak vagy közvetlen felügyelete alatt egy orvos speciális képzésben a nukleáris medicinában.

OncoScint (R) CR / CV (satumomab pendetide) megszűnt az Egyesült Államokban december 26, 2002.

A gyógyszer alkalmazása előtt

Marketing az NeutroSpec (technécium 99mTc fanolesomab) leállítottuk Palatin Technologies, a marketing partnere, Mallinckrodt, és az FDA. A súlyos és halálos allergiás reakciókat meghaladják a hasznot.

Annak eldöntésében, hogy kap egy diagnosztikai vizsgálat, a kockázatokat figyelembe a vizsgálatot meg kell mérni a jó fog tenni. Ez egy olyan döntés, és az orvos fogja tenni. E vizsgálatokhoz a következőket kell figyelembe venni

Mondja el orvosának, ha valaha bármilyen szokatlan vagy allergiás reakció a gyógyszer ebben a csoportban, vagy bármilyen más gyógyszert. Szintén tájékoztassa az egészségügyi szakember, ha bármilyen más típusú allergia, például élelmiszerekhez színezékek, tartósítószerek, vagy az állatok. A nem vényköteles termékek, olvassa el a címkén vagy a csomagoláson összetevőket óvatosan.

A legtöbb izotóppal jelzett gyógyszerek, a sugárzás mennyisége használt diagnosztikai teszt nagyon alacsony, és biztonságosnak tekinthető. Azonban biztos, hogy megbeszélte volna orvosával a haszon és kockázat arányát kiteszik a gyermek sugárzás.

Számos gyógyszer nem vizsgálták kifejezetten az idős emberek. Ezért nem lehet ismert, hogy azok pontosan ugyanúgy ők a fiatalabb felnőttek vagy ha okozhatnak különböző mellékhatásokat vagy probléma az idős emberek. Bár nincs specifikus információ összehasonlításával használata a legtöbb izotóppal jelzett gyógyszerek az idősek használható más korcsoportokban, a problémák nem várhatók. Azonban ez egy jó ötlet, hogy kérdezze meg orvosát, ha bármilyen szokatlan hatást, miután megkapta a radiogyógyszer.

Radiogyógyszerek általában nem ajánlott a terhesség ideje alatt. Ennek célja, hogy ne tegyék ki a magzatot sugárzásnak. Néhány izotóppal jelzett gyógyszerek használhatók diagnosztikai vizsgálatok terhes nők körében, de szükséges, hogy tájékoztassa orvosát, ha terhes, így az orvos csökkentheti a sugárdózis a baba. Ez különösen fontos a izotóppal jelzett gyógyszerek, amelyek a radioaktív jód, ami mehet a baba pajzsmirigy, és elég nagy mennyiségben okozhat pajzsmirigy károsodást. Győződjön meg róla, hogy megbeszélte volna orvosával.

Néhány izotóppal jelzett gyógyszerek átjut az anyatejbe, és kiteheti a baba sugárzás. Ha kell kapnia radiofarmakon, szükséges lehet az Ön számára, hogy hagyja abba a szoptatást követően egy ideig kapja. Győződjön meg róla, hogy megbeszélte volna orvosával.

Bár bizonyos gyógyszereket nem szabad együtt használni egyáltalán, más esetekben két különböző gyógyszereket lehet használni együtt, még ha egy interakció előfordulhat. Ezekben az esetekben orvosa akarja változtatni a gyógyszer adagját, vagy egyéb óvintézkedéseket is szükség lehet. Tájékoztassa az egészségügyi szakembert, ha bármilyen más vényköteles és vény nélkül kapható (over-the-counter [OTC]) a gyógyszert.

Bizonyos gyógyszerek nem használtak, vagy ideje körül ételt, vagy eszik egyes élelmiszerek óta kölcsönhatások léphetnek fel. Alkoholos vagy dohány bizonyos gyógyszerek is okozhatnak kölcsönhatások előfordulása. Beszélje meg az egészségügyi szakembert a használatát a gyógyszert étellel, alkohollal, vagy dohányt.

A nukleáris medicina orvos esetleg speciális utasításokat az Ön számára a felkészülés a teszt. Például, mielőtt néhány vizsgálatot meg kell böjtölni több órán keresztül, vagy a vizsgálati eredmények, amelyek érintettek lehetnek. Más vizsgálatok akkor igyon sok folyadékot. Ha nem érti az utasításokat kap, vagy ha nem kapott utasítást, ellenőrizze a nukleáris medicina orvos előre.

Általában nincs különleges óvintézkedéseket betartani izotóppal jelzett gyógyszerek, amikor kis mennyiségben alkalmazzuk a diagnózishoz.

Néhány izotóppal jelzett gyógyszerek felhalmozódhat a húgyhólyagba. Tehát, hogy növeljék a vizelet áramlását és csökkenti a sugárzás mennyiségét a húgyhólyag, orvosa előírhatja, hogy a bőséges folyadékbevitel és vizelési gyakran miután bizonyos vizsgálatokat.

Részesülő betegeknél a radioaktív jód (iodohippurate nátrium I 123, iodohippurate nátrium I 131, iofetamine I 123, I 125 iotalamát, radioaktív jóddal albumin, vagy radioaktív jóddal iobenguan)

Együtt a szükséges hatást, a gyógyszer okozhat nem kívánt hatásokat. Ha radiofarmakon használt nagyon kis adagokban, hogy tanulmányozza egy szerv a test, a mellékhatások ritkák és általában bevonják az allergiás reakció. Ezek a hatások léphetnek fel, szinte azonnal, vagy néhány perc után a radiofarmakon adott. Hasznos lehet megjegyezni, amikor először észre semmilyen mellékhatás. Az orvos, a nukleáris medicina szakorvos és / vagy technológus, vagy a nővér készül, hogy az Ön azonnali orvosi segítséget, ha szükséges.

Kérdezze meg orvosát vagy a nővért azonnal, ha az alábbi mellékhatások jelentkeznek

Egyéb fel nem sorolt ​​mellékhatást is előfordulhatnak egyes betegeknél. Ha bármilyen egyéb hatások, kérdezze meg az egészségügyi szakember.

Megfelelő a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban

Óvintézkedések a gyógyszer használata alatt