Parkinson-kór / parkinsonizmus okok, életkor, és több

Parkinson-kór többnyire idősebb embereket érintő, de ugyancsak előfordulhat a felnőtteknél. A tünetek az eredménye a fokozatos degenerációja idegsejtek a részét a középagy, amely ellenőrzi a test mozgását. Az első jelek valószínűleg alig észrevehető – gyengeség érzése vagy merevség egy végtag, vagy egy finom remegés egyrészt amikor nyugalomban van. Végül, a remegés (tremor), mely súlyosbodik és terjed, az izmok lesz merevebb, mozgás lelassul, és az egyensúly és koordináció romlik. Ahogy a betegség előrehalad, depresszió, kognitív problémák, és egyéb mentális vagy érzelmi problémák gyakori.

Testmozgások szabályozza egy része, az agy úgynevezett bazális ganglionok, akiknél a sejtek megkövetelik a megfelelő egyensúlyt a két anyag, a dopamin és az acetilkolin, mind részt az idegi impulzusok. Parkinson-kór esetén dopamint termelő sejtek elkezdenek degenerálódnak, dobott le az egyensúlyt a két neurotranszmitter. A kutatók úgy vélik, hogy a genetika néha szerepet játszik ebben a sejtes bontásban. Ritka esetekben, a Parkinson-kór oka lehet vírusos fertőzés vagy expozíció a környezeti mérgek, mint például növényvédő szerek, szén-monoxid, vagy a fém mangán. De a nagy többség a Parkinson-kór esetben az ok ismeretlen.

A Parkinson-kór egy formája parkinsonizmus. Ez egy általános kifejezés utal a tünetegyüttes, amely gyakran társul a Parkinson-kór, de néha ered egyéb okok miatt. A különbségtétel azért fontos, mert ezek közül néhány más okok lehetnek kezelhető, míg mások nem reagálnak a kezelésre, vagy gyógyszert. Egyéb okok parkinsonismust közé

Parkinsonizmus is jelen lehet a személyek más neurológiai állapotok, beleértve a Alzheimer-kór, Lewy-test betegség, Creutzfeldt-Jakob-kór, Wilson-kór és Huntington-kór.

FORRÁS

Journal of Medical Association.

Academy of Family Physicians.

Nemzeti Parkinson Alapítvány.

Parkinson-kór Alapítvány.