gyors hivatkozást uacr és GFR

Quick Reference on UACR és GFR

Annak értékelése a diabéteszes betegek vesebetegség

Gyakoribb ellenőrzésre lehet azoknál a betegeknél, változó klinikai állapot vagy után terápiás beavatkozások .; Használja a helyszínen vizelet albumin-to-kreatinin arány (UACR). UACR becslése 24 órás vizelet albumin ürítés. Huszonnégy órán át gyűjtött és időzített példányok nem szükséges.

A két legfontosabb markerek krónikus vesebetegség (CKD) a vizelet albumin és a glomeruláris filtrációs ráta (EGFR).

Értékeljük a vizelet albumin kiválasztás évente diagnosztizálni és nyomon vesekárosodás betegeknél 1. típusú diabetes öt év vagy több, vagy a 2. típusú cukorbetegség.

Albuminuria 1 jelen van, ha UACR nagyobb, mint 30 mg / g, és egy marker CKD.

Albuminuria diagnosztizálására használják, és figyelemmel kíséri a vesebetegség. Változás albuminuria tükrözheti a kezelésre adott válasz és progresszió kockázata. A csökkenés a vizelet albumin összefüggésben lehet javított vese és szív-érrendszeri eredményeket.

Az EGFR pontosabb, mint a szérum kreatinin egyedül. A szérum kreatinin befolyásolja az izomtömeg, és az ehhez kapcsolódó tényezők az életkor, a nem és faj .; Az EGFR nem megbízható betegek gyorsan változó kreatinin szint, szélsőséges izomtömeg és a test mérete, vagy megváltozott étrend mintákat.

A két legfontosabb markerek krónikus vesebetegség (CKD) a glomeruláris filtrációs ráta (EGFR) és a vizelettel albumin.

Számítsuk származó EGFR stabil szérum kreatinin-szint legalább évente egyszer minden cukorbetegek.

Nézzük meg, a laborjelentéseket eGFR rutinszerűen. Ha nem, akkor kérdezze meg labor erre. Azt is számítani lehet EGFR le magát NKDEP a GFR számológépek.

Ha vesebetegséget észlel, akkor kell foglalkozni részeként átfogó megközelítés a cukorbetegség kezelésében.

PDF fájlok esetén az Adobe Acrobat

Március 1, 2012